KEVÄT 2020

ESIPUHE

Lähiretkeily ja -matkailu kunniaan!

Person here

Janne Kostamo

Johtaja, Kartat ja kirjat

” Karttakeskuksen ja Metsäkustannuksen kevään 2020 kustannusohjelman kantavia teemoja ovat matkailu, retkeily ja metsä. Ympäristötietoisuuden lisääntyessä kotimaan matkailun suosio on kasvussa ja monet kevään uutuuskirjoistamme tarjoavatkin ideoita ja ajatuksia luontomatkailuun ja päiväretkeilyyn. Myös lähiluonto voi yllättää monella tavalla! ... "

Lue koko kirjoitus >

ilmestyy helmikuussa
täysin päivitetty ja uudistettu

GT Tiekartasto Suomi

GT Tiekartasto Suomi ilmestyy alkukeväästä täydellisesti päivitettynä ja uudistuneella ilmeellä ja sisällöllä. Kartasto on kotimaan matkailijan ja tiellä liikkujan korvaamaton apuri, joka tarjoaa luotettavan tiedon kulkuväylistä, mutta myös paljon tietoa matkailukohteista.

Kartaston alkuun on uutuutena lisätty houkutteleva matkailijan tietopaketti suosituimmista matkailukohteista valokuvineen. Lisäksi sivuilta saa paljon tietoa esimerkiksi kotimaan lautoista ja losseista, tukea liikku-miseen pääkaupunkiseudulla sekä katsauksen uudistuneisiin liikennesääntöihin.

Kartaston kartat kattavat koko Suomen useammassa eri mittakaavassa, joista on helppo valita sopiva erilaisiin käyttötarpeisiin. Yleiskartat sopivat laajempien reittien ja matkojen suunnitteluun, tiekartat maanteillä kulkemiseen ja tarkat kaupunkikartat auttavat löytämään tien vieraissakin kaupungeissa.

ISBN 978-952-266-634-5
Karttakeskus
40.02
kierresid.
n. 352 s.
svh. 39,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Luontokohteet tutuiksi

Pepe Forsberg

Luontokohteet tutuiksi esittelee hyvien karttojen kera edustavan valikoiman kauneimpia luontokohteitamme. Monipuolinen kohdevalikoima kattaa niin upeita näköalapaikkoja, ikimetsän hiljaisuutta kuin vuolaasti kohisevia koskiakin.

Kirjan mukaansatempaava tyyli sopii monenlaisille retkeilijlle satunnaisista luontopolkujen kulkijoista erämaiden kiertäjillekin. Sijaintitietojen, kohdekuvausten, lajiesittelyiden ja erilaisten tarinoiden lisäksi kerrontaa täydentävät kartat ja runsaat valokuvat.

Oppaan kirjoittaja, luonto-ohjaaja Pepe Forsberg viettää suuren osan ajastaan samoillen suomalaisissa metsissä ja innostuu aina uusista kohteista. Hänen taitonsa on löytää kaunista nähtävää ja koettavaa yllättävistäkin paikoista. Hän ylläpitää suosittuja luontoaiheisia sosiaalisen median sivustoja, joilla on kymmeniä tuhansia seuraajia. Forsberg on myös ollut kirjoittajana suositussa Kansallispuistot tutuiksi -kirjasarjassa.

ISBN 978-952-266-633-8
Karttakeskus
79.4
nid. n. 176 s.
svh. 19,00 euroa

Image
Ilmestyy maaliskuussa

Luolaseikkailu

Tuomo Kesäläinen

Tämä on innostava seikkailijan käsikirja onnistuneen luolaretken toteuttamiseen. Luolaseikkailu nostaa päivänvaloon 60 eri tyyppistä luolaa eri puolilta Suomea ja kertoo lisäksi sijaintitiedot useammasta sadasta muustakin luolasta. Luolat ovat erinomaisia kohteita pienelle seikkailuretkelle, ja kirja antaa hyvät vinkit luolaretkeilyyn myös lasten kanssa.

Kirjassa korostetaan monipuolisia ja helposti lähestyttäviä kohteita. Luolan syntyyn ja käyttötarkoitukseen liittyvät tarinat sekä valokuvat virittävät tunnelmaan jo matkalla tai antavat lisäväriä iltanuotiolle. Hyvät kartat ja saapumisohjeet helpottavat retken suunnittelua.

Tiedonjulkistamisen apurahan teokselle saanut tietokirjailija Tuomo Kesäläinen on kolunnut Suomen luolia jo viidentoista vuoden ajan ja julkaissut aiheesta useita kirjoja.

ISBN 978-952-266-629-1
Karttakeskus
79.4 ja 55.2
nid. n. 160 s.
svh. 29,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Pohjoiskalotin kalapaikkaopas

Sulo Tiainen ja Ari Savikko

Kaivattu opas johdattaa pohjoisen kirkkaille kalavesille. Karttojen ja kohdevinkkien lisäksi teoksessa käsitellään lohikalojen ohella tasaveroisesti muitakin pohjoisten vesien lajeja. Kaikki luvalliset pyyntitavat, viehe- ja perhokalastus, pilkintä ja onginta, paikoin myös uistelu, on huomioitu.

Alueellisesti Pohjoiskalotin kalapaikkaopas kattaa napapiirin pohjoispuolisen Suomen Lapin, Norjan Finnmarkin sekä osia Ruotsin Norrbottenista. Jokien kalapaikat kuvataan vesistöittäin ja tunturivedet luonnollisina kokonaisuuksina. Finnmarkin tienvarsivesiä esitellään valtateiden mukaan edeten. Oppaan hyvät kartat johdattavat perille.

Kalapaikkojen kuvauksessa keskitytään luonnonoloihin, ja oppaan kuvitus auttaa ymmärtämään niiden luonteen. Suuri osa kirjan kohteista on teiden tuntumassa tai muuten helposti tavoitettavissa, toiset taas pitkien ja hankalien taipaleiden takana.

Sulo Tiainen ja Ari Savikko ovat armoitettuja kalamiehiä, joilla on laaja kirjallinen tuotanto. Heidän tuorein yhteinen teoksensa esittelee kalakirjallisuutta.

ISBN 978-952-266-625-3
Karttakeskus
67.62
sid. n. 200 s.
svh. 34,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Sipoonkorpi luontokohdeopas

Seppo Parkkinen, Kai Hypén

Pääkaupunkiseudun kupeessa piilottelevan kansallispuiston monipuolinen luonto on jäänyt monelle tuntemattomaksi. Missä viihtyvät pähkinäpensaat ja talvikit, missä voit kuulla mustapääkertun tai yllättää pienen puukiipijän, kohdata saukon tai minne olisi hyvä lähteä lepakkoretkelle?

Opas esittelee kansallispuiston kauneimmat lammet, kalliot, suot, purot ja lehdot eläimineen ja kasveineen. Kohteet ja niille johtavat reitit on koottu selkeille kartoille, joiden avulla luonnossa liikkuminen on helppoa.

Palkitun luontokuvaajan Kai Hypénin kauniit ja oivaltavat kuvat ja biologi, tietokirjailija Seppo Parkkisen lämminhenkinen ja asiantunteva teksti houkuttelevat aina uusille retkille Sipoonkorven kansallispuistoon.

ISBN 978-952-266-630-7
Karttakeskus
56.8 ja 79.4
nid. n. 160 s.
svh. 32,00 euroa

Image
Ilmestyy helmikuussa

Ulkoilukartta Nuuksio Luukki

Nuuksion upea järviylänkö

Täysin uudistettu ulkoilukartta esittelee Nuuksion kansallispuiston ja sitä ympäröivät ulkoilualueet aiempaa tarkemmassa mittakaavassa 1:15 000. Tämä mahdollistaa alueen polkuverkoston esittämisen entistä yksityiskohtaisempana: mukana on runsaasti aiemmilta kartoilta puuttuvia polkuja. Uutuutena kartalle on merkitty lisäksi muun muassa linja-autopysäkit.

Kartta on painettu synteettiselle materiaalille, joka kestää erinomaisesti taittelua ja vettä. Taitettu kartta on pakattu pahvikoteloon.

ISBN 978-952-266-640-6
Karttakeskus
42.02
taitettu vedenkestävä kartta
svh. 16,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Metsäretki

Lasten kanssa luontoon

Talvikki Lyytinen

Metsäretki on erilaisia retkiä, leikkejä ja eväsvinkkejä pursuava kirja, joka innostaa hyödyntämään luonnon ihanuutta omatoimiretkillä. Värikkäästi kuvitettu teos antaa käytännöllisiä ja kekseliäitä ideoita, miten metsää voi hyödyntää lasten kanssa leikkien ja seikkaillen.

Innostava ja hyväntuulinen kirja korostaa rentoa yhdessäoloa, luonnosta nauttimista ja hyvää, kiireetöntä elämää. Metsä ja luonnossa oleminen tekevät hyvää meille kaikille.

Kirjan vinkit helpottavat metsäretkien suunnittelua kaikkina vuodenaikoina, eikä lasten kanssa metsään lähtijän tarvitse olla eränkävijä tai kasvatuksen ammattilainen. Kirja on suunnattu myös kaikille niille, jotka haluavat vain hetkeksi pistäytyä luontoon.

Metsän keskellä asuva kirjoittaja Talvikki Lyytinen on työskennellyt luokanopettajana ja toimittajana ja kerännyt kahden lapsensa kanssa retkeillessään monipuolisen kokemuksen ja vinkkivaraston, jota kirjassa ammennetaan. Pääosan kirjan kuvista on ottanut palkittu lahtelainen valokuvaaja Johannes Wilenius.

ISBN 978-952-266-631-4
Karttakeskus
79.4
nid. n. 144 s.
svh. 29,00 euroa

Image

Tiekartastot Euroopasta

Uusina tuotteina Karttakeskuksen välitystuotevalikoimaan tulevat saksalaisen Kunthin kustantamat tiekartastot. Kunth on tunnettu laadukkaista kartoistaan ja kuvakirjoistaan, eivätkä nämä kartastot tee tästä poikkeusta. Kartografia on kauniin tyyliteltyä ja kartoissa on runsaasti erilaisia matkailijaa kiinnostavia yksityiskohtia. Kartastojen kansissa on käytetty erilaisia näyttäviä maisemakuvia.

Kussakin kartastossa on tarkkojen tiekarttojen lisäksi myös yleiskarttoja, lähialuekarttoja ja kaupunkikarttoja. Kartoille on merkitty runsaasti erilaista tietoja, kuten kansallispuistoja, näköalapaikkoja, linnoja ja vaellusalueita. Myös autolauttayhteydet löytyvät kartoista.

Mukana on lisäksi muuta matkailijaa kiinnostaa tietoa, kuten eri maiden nopeusrajoitukset sekä välimatkataulukko. Kartastojen pääkielet ovat englanti ja saksa. Ruotsin ja Skandinavian kartastoissa merkkienselite on suomeksi. Mukana on lisäksi kattava paikannimihakemisto.

Tiekartastot Euroopasta

Skandinavia ja Suomi
978-3-995504-357-5

Espanja ja Portugali
978-3-995504-359-9

Italia
978-3-995504-355-1

Ruotsi
978-3-995504-456-5

Alppimaat – Provence – Ce D’Azur
978-3-995504-358-2

Saksa
978-3-95504-797-9

Image
Ilmestyy helmikuussa

Stadin kartsat ja mestat

Helsingin slangikartta

Helsingin keskustan kartta on höystetty stadilaisella nimistöllä ja paikoista esitetään usein erilaisia nimiversioita. Mukana on myös erillinen landekartta, joka ulottuu lähialueella Jedasta Vuokkiin.

Kartan kääntöpuolella on laaja nimihakemisto, josta voi tarkistaa, milloin nimet ovat olleet käytössä. Erillinen sanasto kertoo erikseen kaupunki- ja karttasanastoa.

Nimistö on Stadin slangi ry:n tarkastama.

ISBN 978-952-266-636-9
Karttakeskus
92.833
taitettu kartta
svh. 11,00 euroa

Image
Ilmestyvät maaliskuussa

Karttakeskuksen topokartat

Topokartat ovat vedenkestävälle ja repeytymättömälle materiaalille painettuja taitettuja maastokarttoja. Uutuutena niissä on nyt kaksipuolinen painatus, eli karttalehti kattaa kaksinkertaisen alueen aiempaan verrattuna.

Kartat kestävät kovaa käyttöä, eivätkä ne kulu puhki rankoissakaan olosuhteissa. Lehtijako on sovitettu maastokäyttöön, joten topokartta on paras valinta sellaisille retkeilijöiden, kalastajien ja metsästäjien suosimille Lapin alueille, joilta ei ole julkaistu ulkoilukarttoja ja joilla liikkumista varten on joutunut hankkimaan useita perinteisiä maastokarttoja.

Pohja-aineistona on Maanmittauslaitoksen Maastotietokanta, ja tietosisältö vastaa perinteisiä paperisia maastokarttoja. Lisäksi kartoille on merkitty autio- ja varaustuvat, ja kartta-aineisto jatkuu Norjan ja Ruotsin puolelle. Vuonna 2020 ilmestyy kolme uutta kaksipuolista karttaa mittakaavassa 1:50 000.

Uudet topokartat

Nuorgam Näätämoki Sevettijärvi
ISBN 978-952-266-637-6

Tuntsa Naruska Tulppio
ISBN 978-952-266-638-3

Vätsäri Kessi Øvre Pasvik
ISBN 978-952-266-639-0

Karttakeskus
42.02
taitettu vedenkestävä kartta
svh. 22,00 euroa

Image
Ilmestyy maaliskuussa

Tarraseinäkartta maailma

Värikäs maailman tarraseinäkartta on paitsi viihdyttävä ja opettavainen, myös tyylikäs lisä lastenhuoneen seinälle. Suomenkieliselle kartalle on merkitty valtioiden nimet, ja se auttaa lasta tulkitsemaan karttoja ja rakentamaan kuvaa maapallosta.

Pakettiin kuuluu yli sata kauniisti kuvitettua tarraa eläimistä ja kuuluisista nähtävyyksistä kaikkialla maailmassa. Tarrojen ääriviivat karttapinnalla ohjaavat liimaamaan tarroja oikeille paikoille. Osittain läpinäkyvät vinyylitarrat on helppo kiinnittää ja irrottaa.

Kartta ja tarrat toimitetaan tyylikkääseen putkeen pakattuna. Kartan koko on 84 × 59 cm. Saatavilla on myös yhdeksän kartan myyntiteline.

ISBN 978-952-266-635-2
Karttakeskus
42.02
suora seinäkartta, pakattu putkeen
svh. 23,00 euroa

Image
Ilmestyy maaliskuussa

Pakuri – kasvata ja tienaa

Anne Helenius

Pakuria voi viljellä koivussa, ja käävän nopean kasvun ansiosta kasvatuksella on mahdollisuus tienata huomattavasti paremmin kuin perinteisellä metsänkasvatuksella.

Raha todella kasvaa puussa. Suomalaiselle, puhtaassa luonnossa kasvaneelle pakurikäävälle on kova kysyntä maailmalla. Kirjassa kerrotaan pakurin tuotannosta ja viljelyn nopeudesta sekä annetaan ohjeita, kuinka pakurinkasvatus aloitetaan ja miten valmiin sadon kanssa toimitaan.

Anne Helenius kertoo uusista menetelmistä, joiden avulla viljely on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Lukijalle kerrotaan, miksi sadat metsänomistajat ovat lähteneet mukaan viljelyyn ja kuinka suomalaista pakuria jalostetaan, markkinoidaan ja viedään maailmalle.

Kirja soveltuu kaikille metsänomistajille, jotka ovat kiinnostuneita kokeilemaan uusia viljelymenetelmiä tai haluavat seurata alan kehittyviä mahdollisuuksia.

ISBN 978-952-338-078-3
Metsäkustannus
67.58
nid. n. 120 s.
svh. 29,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Miehen työ

Marko Rikala (toim.)

Metsätyömiesten sukupolvi 1970-luvun alussa oli monella tapaa viimeinen lajissaan. Suomalainen yhteiskunta kaupungistui ja modernisoitui nopeasti. Metsätyömiesten työllä luotiin osaltaan suomalaista hyvinvointia, mutta millainen oli raskaan työn raatajien oma elintaso 50 vuotta sitten?

Puhutteleva valokuvakirja esittelee 1960- ja 1970-luvun metsätyömiehiä kotona, työssä ja metsäkämpillä. Teoksen valokuvat ovat ottaneet Erkki Heikinheimo ja Aarne Reunala osana presidentti Kekkosen liikkeelle sysäämää metsätyömiesten elinolosuhteiden tutkimusta.

Miehen työ -kirjassa palataan näiden viiden vuosikymmenen takaisten kuvien kautta metsätyömiesten kokemuksiin, odotuksiin ja oloihin. Samalla luodaan silmäys metsätyön ja metsätyöntekijöiden kokemiin muutoksiin 1970-luvulta nykypäivään.

Kirjaan liittyen Suomen Metsämuseo Lustossa avataan laaja valokuvanäyttely keväällä 2020. Näyttely kiertää myöhemmin myös muualla Suomessa.

ISBN 978-952-338-080-6
Metsäkustannus
67.52
sid. n. 150 s.
svh. 34,00 euroa

Image
Ilmestyy toukokuussa

Sammalten kirja

Jukka Laine, Tapani Sallantaus, Kimmo Syrjänen ja Harri Vasander

Sammalten kirja on entistä kattavampi opas ja käsikirja kirjavaan maailmaan, jonka peitossa on miljoonia hehtaareita luontomme lattiasta. Samojen tekijöiden aiemmat, loppuunmyydyt oppaat Sata sammalta ja Sammalten kirjo saavat nyt odotettua ja laajennettua jatkoa.

Sammalten kirjassa esitellään 29 maksasammalta ja 161 lehtisammalta. Varsinkin pihojen ja pientareiden sekä vesistöjen lajiston esittelyä on laajennettu. Lajit esitellään kasvupaikoittain, mikä helpottaa vaikeampienkin sammalten tunnistusta.

Sammalten kirja sopii biologian ammattilaisille, kasveista kiinnostuneille ja kaikille luontoharrastajille.

ISBN 978-952-338-081-3
Metsäkustannus
57.3
nid. n. 220 s.
svh. 34,00 euroa

Image
Ilmestyy tammikuussa

Metsäverokirja 2020

Hannu Jauhiainen

Metsälehden Metsäverokirja 2020 on jokaisen metsänomistajan ja metsäammattilaisen käsikirja. Laajasti arvostettu ja tunnettu vuotuisteos paneutuu ajankohtaisiin verokysymyksiin perusasioita unohtamatta.

Kirja käsittelee yleisiä vero-ohjeita tarkemmin metsään liittyvät verotuskysymykset. Vuosittain vaihtuvat taksat sekä korvausten ja vähennysten enimmäismäärät ovat kirjassa ajantasaisina. Teos kokoaa omistajanvaihdoksiin liittyvän perustiedon ja avaa mm. metsälahjavähennyksen laskentaa. Vuosikatsaus kokoaa edellisen vuoden metsätaloudelliset tapahtumat ja päälinjat. Kirjan käytettävyyttä lisäävät valmiit pohjat kirjanpitoa varten.

Hannu Jauhiainen on Rovaniemellä asuva Metsälehden pitkäaikainen aluetoimittaja. Nykyisin hän on Lapin yhteismetsän hoitokunnan puheenjohtaja sekä Metsälehden veroasiantuntija. Aktiivisena metsänomistajana ja metsätöiden tekijänä hänellä on monipuolinen käytännön kokemus yksityismetsätaloudesta.

ISBN 978-952-338-077-6
Metsäkustannus
36.52
nid., 96 s.
svh. 29,00 euroa

Image
Ilmestyy huhtikuussa

Metsänuudistaminen

Jaana Luoranen, Timo Saksa ja Karri Uotila

Kirjassa esitellään kattavasti metsän uudistamisvaiheen toimenpiteet ja niiden perusteet. Uusimman tutkimustiedon valossa tuodaan esille menetelmät, joilla metsänuudistaminen uudistamishakkuusta ensiharvennukseen onnistuu nopeimmin ja varmimmin. Kirjassa on uutta tietoa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sekametsän kasvatuksesta. Toimenpiteiden kannattavuutta arvioidaan esimerkkilaskelmien avulla koko uudistamisketjun näkökulmasta.

Teos on tarkoitettu metsänuudistamisen perusteista, taustoista ja tavoitteista kiinnostuneille metsänomistajille ja alan opiskelijoille.

ISBN 978-952-338-082-0
2. uudistettu painos
Metsäkustannus
67.51
nid., noin 160 s.
svh. 38,40 euroa

Image

ESIPUHE

Lähiretkeily ja -matkailu kunniaan!

Person here

Janne Kostamo

Johtaja, Kartat ja kirjat

” Karttakeskuksen ja Metsäkustannuksen kevään 2020 kustannusohjelman kantavia teemoja ovat matkailu, retkeily ja metsä. Ympäristötietoisuuden lisääntyessä kotimaan matkailun suosio on kasvussa ja monet kevään uutuuskirjoistamme tarjoavatkin ideoita ja ajatuksia luontomatkailuun ja päiväretkeilyyn. Myös lähiluonto voi yllättää monella tavalla!

Matkailijoille ja autoilijoille tarjoamme laajan kattauksen sekä koti- että ulkomaisia tiekartastoja. Suomen kautta aikojen myydyin tiekartasto, GT Tiekartasto, uudistuu tulevana talvena. Kartaston keskiössä ovat jatkossakin laadukkaat ja yksityiskohtaiset kartat, mutta tämän lisäksi uutena osiona on mukana matkailijan tietopaketti, johon on koottu esittelyt tärkeimmistä kotimaan nähtävyyksistä valokuvineen. Eurooppaan matkaileville lanseeraamme puolestaan uuden välitystuoteperheen saksalaisen Kunthin alueellisten tiekartastojen tullessa valikoimaamme.

Vinkkejä kotimaan luontoretkille ja -matkoille voi hakea Luontokohteet tutuiksi -teoksesta, joka jatkaa suositun Kansallispuistot tutuiksi -kirjasarjan jalanjäljillä ja esittelee monipuolisen kattauksen kauneimpia luontokohteitamme. Koko perheen yhteisille retkille suunnattu Luolaseikkailu esittelee taasen 60 erilaista luolaa kuvin, kartoin ja kohdekuvauksin.

Pääkaupunkilaisia hellimme kahdella uudella tuotteella. Keväällä ilmestyy sekä uudistettu ja entistä tarkemmalla mittakaavalla varustettu Nuuksion ulkoilukartta, että aivan uutena teoksena kauniilla valokuvilla ja asiantuntevilla teksteillä varustettu Sipoonkorpi luontokohdeopas.

Metsäkustannuksen kirjat tarjoavat tuttuun tapaan par-haiden asiantuntijoiden laatimaa tietoa metsänhoidosta ja metsänomistuksesta. Uudistetussa Metsänuudistaminen-kirjassa on mukana uusinta tutkimustietoa ajankohtaisista asioista, kuten ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sekametsän kasvatuksesta. Myös suositusta Metsäverokirjasta ilmestyy kevätkaudella päivitetty laitos. Trendikäs Pakuri saa myöskin oman kirjansa.

Kevätkauden puhuttelevimpia uutuuksia tulee olemaan Miehen työ. Näyttävä teos esittelee klassikkovalokuvin metsätyömiesten elämää 1960- ja 1970-luvuilla. Kirjan kuvissa esiintyvät ulkoilman ja rankan työn ahavoittamat kasvot antavat realistisen kuvan tuon ajan metsätyömiesten arjesta niin työmailla kuin kotioloissakin. “

Jälleenmyyjät ja yritysasiakkaat

Ota yhteyttä, kerro kuinka voimme olla avuksi!

Lähetä sähköposti